top of page

Sült gesztenye. Hogyan készíts otthon tökéletes sült gesztenyét?





Gesztenye party egy hideg téli estén? -

Néhány perc alatt elkápráztathatod családod, vendégeid!

Sült gesztenye
Sütőben otthon sült gesztenye

Gesztenye sütés: az első hozzávaló


1. A jó alapanyag.

Drágább, mint a hús. Német élelmiszer lánc, 2020. 02. 09.


Mint mindenhol, itt is a gesztenye sütés a minőségi alapanyag beszerzéssel kezdődik. Piacokon, Lidl, Aldi szinte biztos találsz a téli időszakban jó minőségű, sütésre alkalmas

gesztenyét.


Piacon érdemes odafigyelni, mert láttam, hogy simán kiírják a kínai gesztenyére, hogy olasz gesztenye...

Lidl-ben ömlesztve érkezik a valóban olasz geszti. Ebből érdemes egyforma nagyságú szemeket választani, mivel ezek egyforma idő alatt sülnek majd meg.


Legalább 300 fajta gesztenye van. Ebből nem mindegyik alkalmas sütésre. Néhány éve Pesttől 70 km-re levő gesztenyés erdőben kirándultunk. Gyönyörű - 3 cm-es szemeket szedtem október közepén. Otthon rögtön nekiláttam sütni. Az íze vasízű volt, a héja acélos.

Gesztenyepürének pedig első osztályú.

2. Gesztenye minősége.


- Kiszáradt szemekből bizony senki sem fog jó gesztenyét sütni. Megfogod, és ha száraz, csörgős már meg se vedd! 2019 04. hó egy nagyáruházban furcsának találtam, hogy ilyenkor is még gesztenyét árulnak! Az ilyen gesztenyét már tilos megvenni:


- Amennyiben penészfoltokat látsz a gesztenyén- hagyd ott. Sajnos hamar megpenészedhet.

- Lyukak a gesztenyén? Biztos jele annak, hogy a kukac is megkóstolta, és belőle lesz a gesztenye moly. Ilyenkor a hús a köret, a gesztenye a főétel.


A mondás itt is igaz: hússal, (gombával) drágább,- kidobhatod.

Amennyiben időben észrevetted - megmarad a pénzed.


Rendben, megvetted a jó gesztenyét, lássuk mit szoktunk elrontani ezután!


3. Tárolás.


A megvásárolt gesztenyét max. 1 hétig tárold hűtőben.

Hazaviszed, és beteszed a meleg konyhába, majd 1 hét múlva előveszed a jó drágán megvett tuti gesztenyét: ha már megszáradt, akkor sajnos kuka. Ez kb. olyan, mintha megvásárolod a tökéletes steaket, otthon 3 napig kint hagyod a konyhapulton, majd eszedbe jut, hogy megsüsd. Ekkor már hiába a tökéletes sütési hőfok és sütési idő, ebből már bizony nem lesz finom étel.


4. Áztatás- ha kell, ill. fürdővíz:


Ha csak félig száraz, akkor még jöhet egy 1 napos áztatás, ez segít visszanyerni a nedvesség tartalmat. Érdemes elgondolkodni, hogy a szakácskönyvek miért is írják a kisebb szemű, és puhább héjú babra, hogy főzés előtti napon egy éjszakára beáztatod.

Ha elég nedves volt, akkor viszont a fürdetés azért jó, mert amelyik szem feljön a víz színére, az 98%, hogy nem jó. Ha ilyenkor lehalászod ezeket csak jó gesztenye kerül a sütődbe.


5. Vágás.


Erre azért van szükség, mert a húsból felszabaduló gőz felrobbantja szemeket. Nem jó mulatság egy felesleges sütő takarítás. Ami felrobbant abból ugyan nem eszel.



A kellő víztartalommal rendelkező gesztenye héját is könnyebb bemetszetni. Fontos, a sorrend betartása: először a fürdő/ áztatás, ezután a vágás. A gesztenye héja természetes szűrőként működik, így a húsba nem jut a héjról lemosódó föld és egyéb szennyeződésből.

Ránézésre szép barna mindegyik gesztenye, de higgyétek el, amikor nagy mennyiséggel dolgozom pakoláskor, felvágáskor bizony jó sok por képződik. Persze háztartási körülmények között 1-2 kg gesztenyénél ezt észre sem veszed.


Kés:


Sok helyen olvasni éles késsel kell felvágni a gesztenyét. Milyen igazából az erre való éles kés? Ezt nem részletezik...Éles konyhakéssel nekem nem jött be. Jó drágán lehet venni kifejezetten gesztenyevágó kést is- én sosem vettem. A legjobb éles kés a tapétavágó snitzer.


Vágás stílusa:

Egy széles vágás a testen. A domború felén. Nem árt, ha héj alatti vékony burkot is megvágod, viszont a húst csak éppen érinted. Az előző oldalon lévő videón s látszik így is könnyen meg lehet pucolni a sült gesztenyét.


Én próbáltam X-be vágni, de azt tapasztaltam, hogy jobban kiszárad, és nem könnyebb megpucolni- cserébe viszont jól néz ki. Konyhai körülmények között az X vágás plusz 4 perce észre sem vehető, de ha 40 kg-ot vágsz fel, akkor már elgondolkodtató megéri-e a plusz 3 óra időráfordítás.


6. Gesztenye sütés


Sült gesztenye készítés faszén felett:


Igazán jól faszenes sütőben lehet gesztenyét sütni. Jó megoldás az otthoni grillen gesztenyesütő edényben elkészíteni a sült gesztenyét.


Aki nem akar ezzel sem foglalkozni, nem marad más, mint konyhai sütő.










Gesztenye sütés sütőben:


Én egy party grill tálcájára szoktam egy sorban felrakni a szemeket. Grillrácsos tepsiben, vagy alufóliával bélelt (mosogatás) tepsiben is képes megsülni.

Otthon kb. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 7 percig alsó- felső sütésen jó kezdeni, aztán érdemes 4-4 percig meggrillezni a héját, azért, hogy könnyebb legyen pucolni. Azaz célszerű félidőben megforgatni a szemeket, így mindkét felük szépen megpirul. Ne feledd a forgatás miatt kiesett időd a sütéshez hozzáadni.



A siker titka a minőségi gesztenye, és nem az x vágás:)

Aki teheti, azért faszénparázs felett süsse meg. Egészen más az így sült gesztenye.


7. Gesztenye tálalás, pucolás.


Tálalás

Amikor elkészült beöntöd egy tálba, vagy serpenyőbe. Frissen forrón/melegen a legjobb. Amennyiben mégis találsz a sárga színtől eltérő - fekete- szürke részt, ez ne edd meg! Az egészséges gesztenye húsa sárga színű.


Másnapra már nem az igazi, de akkor is meg tudod pucolni.


A pucolás:

Lehet azt mondani, hogy ez már magánügy, ebben aztán tényleg ne adjak már tanácsot.

Megfigyeltem, hogy az emberek 90% olyan óvatosan pucolja a gesztenye héját, minta hímes tojás lenne. Ne feledjétek, nem egy múzeumba kerül kiállításra, megy a szemétbe... Jól megmogyorózod és ezután sokkal könnyebben lejön a héja.


+1 tipp:

A megpucolt gesztenyét sózd meg. Édes és sós íz remek kiegészítői egymásnak!

A főtt kukoricát is megsózzuk...






bottom of page