info@gesztenyesuto.hu 06 20/338-9-909 Budapest, 1141
Gesztenyék
Olasz gesztenye:
Az igazi.
Vékony a héja, tökéletesen sül (általában-, ez is fajtától függ). A gesztenye mediterrán vidékről származik.
Maroni a nagyobb szemű, de ilyen fajta is létezik.
Castagne: az apróbb szemű.
Gépesített az egész folyamat, többek között ezért drágább, mint a magyar gesztenye- ahol ezek a folyamatok kimaradnak.
- gesztenye porszívó
- levélfújó
- egyforma szemnagyság (triőrrel leválogatva)
- zsákos tárolás (egyszerűbb, mint a 2x annyi helyet foglaló tálcás
- hűtőházban való tárolás
Akit érdekelnek a részletek:
Spanyol gesztenye
Utóbbi években olyasmi az alakja, mint az olasznak. Előtte szív alakú, nem nyílit olyan szépen, mint az olasz.
Gépesítés ugyan olyan, mint az olaszoknál.
pl.: https://www.milanuncios.com/cosechadoras/seleccionadora-calibradora-175875390.htm




Magyar gesztenye
Sokan kérdezik miért nem magyarral dolgozunk.
Nos pl. Iharosberényben szintén olasz csemetékkel kezdtek, 50-60 éve hozta a TSZ Olaszországból. Ezt egy saját termékét árusító gazdálkodó mondta.
Nagy mennyiséget nem is tudunk produkálni, mivel a gesztenye a mediterrán vidéken érzi jól magát.
Magyar termelők nincsenek gépesítve: Szemnagyság osztályozó, zsákvarró, címkéző, levél kifúvó, hűtőház, rossz gesztenyék kiválogatása. Ki ruházna be ilyen kis mennyiség mellett ilyen gépekre?
A lenti ládákban 15 kg körül van egy-egy adag többnyire kicsi-közepes szemekkel. Nagy is akad, de nem ez a jellemző. A zsákos változatot sokkal könnyebb kezelni.
Heja általában vastagabb, és sötétebb színű, mint az olasz.



Kínai gesztenye
Könnyű felismerni: dundi szemek, nagy sötétbarna udvar. Jól néz ki, de sem sütni, sem a főtt íze nem az igazi.
Az utóbbi években javult a minősége, 2023-ban pár szemet sütöttem. Krémes volt, de nemigazán tudtam megpucolni.

Gesztenye parázson sütve
Gesztenye otthoni sütőben sütve

