top of page

Gesztenyék

Olasz gesztenye:

Az igazi.

Vékony a héja, tökéletesen sül (általában-, ez is fajtától függ). A gesztenye mediterrán vidékről származik.

Maroni a nagyobb szemű, de ilyen fajta is létezik.

Castagne: az apróbb szemű.

 

Gépesített az egész folyamat, többek között ezért drágább, mint a magyar gesztenye- ahol ezek a folyamatok kimaradnak.

- gesztenye porszívó

- levélfújó

- egyforma szemnagyság (triőrrel leválogatva)

- zsákos tárolás (egyszerűbb, mint a 2x annyi helyet foglaló tálcás

- hűtőházban való tárolás

 Akit érdekelnek a részletek:

    • Olasz gesztenye feldolgozó
    • Gubózó

    Spanyol gesztenye

    Szív alakú, nem nyílik olyan szépen, mint az olasz.

    Gépesítés ugyan olyan, mint az olaszoknál.

    pl.: https://www.milanuncios.com/cosechadoras/seleccionadora-calibradora-175875390.htm

    spanyol_geszti_zsákban.jpg

    Magyar gesztenye

    Sokan kérdezik miért nem magyarral dolgozunk.

    Nos pl. Iharosberényben szintén olasz csemetékkel kezdtek, 50-60 éve hozta a TSZ Olaszországból. Ezt egy saját termékét árusító gazdálkodó mondta.

     

    Nagy mennyiséget nem is tudunk produkálni, mivel a gesztenye a mediterrán vidéken érzi jól magát.

     

    Magyar termelők nincsenek gépesítve: Szemnagyság osztályozó, zsákvarró, címkéző, levél kifúvó, hűtőház, rossz gesztenyék kiválogatása. Ki ruházna be ilyen kis mennyiség mellett ilyen gépekre?

    A lenti ládákban 15 kg körül van egy-egy adag többnyire kicsi-közepes szemekkel. Nagy is akad, de nem ez a jellemző. A zsákos változatot sokkal könnyebb kezelni.

    Heja általában vastagabb, és sötétebb színű, mint az olasz.