info@gesztenyesuto.hu 06 20/338-9-909 Budapest, 1141
Gesztenyék
Olasz gesztenye:
Az olasz gesztenye kiemelkedő minősége miatt egyedülálló.
Vékony a héja, tökéletesen sül (általában-, ez is fajtától függ). A gesztenye mediterrán vidékről származik.
Maroni a nagyobb szemű, - de ilyen fajta is létezik.
Castagne: az apróbb szemű gesztenyét hívják így.
A feldolgozás folyamán a komplett gépesítés miatt is drágább az olasz gesztenye, mint a magyar - ahol is ezek a folyamatok kimaradnak.
Pl. ilyen gépeket láttunk olaszországi látogatásunk során:
- gesztenye porszívó,
- levélfújó,
- egyforma szemnagyság (hengeres szemméretezővel leválogatva),
- zsákos tárolás (egyszerűbb, mint a 2x annyi helyet foglaló tálcás,
- hűtőházban való tárolás,
Akit érdekelnek a részletek:
Spanyol gesztenye
Utóbbi években olyasmi az alakja, mint az olasznak. Előtte szív alakú, nem nyílt olyan szépen, mint az olasz gesztenye.
Minőségben viszont az utóbbi években nagyon gyenge.
Gépesítés ugyan olyan, mint az olaszoknál.




Magyar gesztenye
Sokan kérdezik miért nem magyarral dolgozunk.
Nos, pl. Iharosberényben szintén olasz csemetékkel kezdtek, 50-60 éve hozta a TSZ Olaszországból. Ezt egy saját termékét árusító gazdálkodó mondta.
Nagy mennyiséget nem is tudunk produkálni, mivel a gesztenye a mediterrán vidéken érzi jól magát.
Magyar termelők nincsenek gépesítve: Szemnagyság osztályozó, zsákvarró, címkéző, levél kifúvó, hűtőház, rossz gesztenyék kiválogatása. Ki ruházna be ilyen kis mennyiség mellett ilyen gépekre?
A lenti ládákban 15 kg körül van egy-egy adag többnyire kicsi-közepes szemekkel. Nagy is akad, de nem ez a jellemző. A zsákos változatot sokkal könnyebb kezelni.
A magyar gesztenye héja általában vastagabb, és sötétebb színű, mint az olasz.

Kínai gesztenye
Könnyű felismerni: dundi szemek, nagy sötétbarna udvar. Jól néz ki, de sem sütni, sem a főtt íze nem az igazi.
Az utóbbi években javult a minősége, 2023-ban pár szemet sütöttem. Krémes volt, de nemigazán tudtam megpucolni.




Gesztenye parázson sütve

Gesztenye otthoni sütőben sütve
