top of page

Gesztenyék

Olasz gesztenye:

Az igazi.

Vékony a héja, tökéletesen sül (általában-, ez is fajtától függ). A gesztenye mediterrán vidékről származik.

Maroni a nagyobb szemű, de ilyen fajta is létezik.

Castagne: az apróbb szemű.

 

Gépesített az egész folyamat, többek között ezért drágább, mint a magyar gesztenye- ahol ezek a folyamatok kimaradnak.

- gesztenye porszívó

- levélfújó

- egyforma szemnagyság (triőrrel leválogatva)

- zsákos tárolás (egyszerűbb, mint a 2x annyi helyet foglaló tálcás

- hűtőházban való tárolás

 Akit érdekelnek a részletek:

Spanyol gesztenye

Utóbbi években olyasmi az alakja, mint az olasznak. Előtte szív alakú, nem nyílt olyan szépen, mint az olasz.

Minőségben viszont az utóbbi években nagyon gyenge.

Gépesítés ugyan olyan, mint az olaszoknál.

spanyol_geszti_zsákban.jpg

Magyar gesztenye

Sokan kérdezik miért nem magyarral dolgozunk.

Nos pl. Iharosberényben szintén olasz csemetékkel kezdtek, 50-60 éve hozta a TSZ Olaszországból. Ezt egy saját termékét árusító gazdálkodó mondta.

 

Nagy mennyiséget nem is tudunk produkálni, mivel a gesztenye a mediterrán vidéken érzi jól magát.

 

Magyar termelők nincsenek gépesítve: Szemnagyság osztályozó, zsákvarró, címkéző, levél kifúvó, hűtőház, rossz gesztenyék kiválogatása. Ki ruházna be ilyen kis mennyiség mellett ilyen gépekre?

A lenti ládákban 15 kg körül van egy-egy adag többnyire kicsi-közepes szemekkel. Nagy is akad, de nem ez a jellemző. A zsákos változatot sokkal könnyebb kezelni.

Heja általában vastagabb, és sötétebb színű, mint az olasz.

Kínai gesztenye

Könnyű felismerni: dundi szemek, nagy sötétbarna udvar. Jól néz ki, de sem sütni, sem a főtt íze nem az igazi.

Az utóbbi években javult a minősége, 2023-ban pár szemet sütöttem. Krémes volt, de nemigazán tudtam megpucolni.

kínai_geszi_edited.jpg

Gesztenye parázson sütve

Gesztenye otthoni sütőben sütve

gesztenye_parázson_sign_IMG_2493.jpg
sütős_gesztenye_sign_IMG_7223.jpg

Tökéletes sült gesztenye

Egy lépés a technika terén:

bottom of page